Pozor na novelu stavebního zákona

24. 04. 2018 12:43:03
Podle novely stavebního zákona od 1. 1. 2018 vydává pro celou Prahu závazná stanoviska k souladu stavby s územním plánem odbor územního plánování Magistrátu hl. m. Prahy. A již tu máme první neblahý případ.

Podle novely stavebního zákona od 1. 1. 2018 vydává pro celou Prahu závazná stanoviska k souladu stavby s územním plánem odbor územního plánování Magistrátu hl. m. Prahy. Je to jedno z mnoha stanovisek, které jsou pro územní řízení potřeba. Dříve ho vydával stavební odbor městské části. Došlo tedy k posunu rozhodování z úřadu blízkému místu, o kterém se rozhoduje, na centrální úroveň. A již tu máme první neblahý případ.
Významnou část Prahy tvoří sídliště. Záměrem jejich tvůrce byla vyváženost staveb, která společně s hojnou zelení vytvoří na relativně malé ploše přijatelné bydlení pro velký počet obyvatel. Vyšší obytné bloky domů jsou tak vyvažovány nižšími objekty občanské vybavenosti. Bohužel stále častěji se setkáváme s nápady investorů zastavět nejlépe výškovými budovami na sídlištích „co se dá“, tedy i tyto nízké objekty. Jeden takový projekt plánuje společnost Trigema na objektu obchodního centra ve Vosátkově ulici v Praze 12. Honosně ho nazývá revitalizací a považuje ho za úžasnou dominantu, která tuto oblast „pozdvihne“. Toto vyjádření opravdu „pozdvihlo“, ale řadu občanů i zastupitelů ze sedadel. O potřebě revitalizace objektu nikdo nepochybuje, ale proč jít zase do extrému? Jedna věž 18 pater a druhá „pouhých 14". Důvod je jednoduchý, náklady na stavbu se zaplatí prodejem bytů v nižších patrech (dle nákladů na podzemní část stavby) a prodej bytů v dalších patrech již představuje téměř čistý zisk. To že objekt zastíní domy v nejbližším okolí, investora nezajímá. Stejně tak, že 400 nových obyvatel bude parkovat na již plných parkovištích a posílat děti do již nyní plně obsazených škol. Stavba je v rozporu s Metropolitním plánem, který na dané, místě připouští jen stavbu o dvou podlažích. Developer zpracoval územní studii, jejíž výsledkem však bylo pouze konstatování, že věže nenaruší „pražský horizont“. Ostatní se má řešit v územním řízení. Developer si však s předstihem projekt nechal posvětit na odboru územního rozvoje Magistrátu hl. m. Prahy, který podle novely stavebního zákona nově od. 1.1. 2018 vydává stanovisko, zda projekt odpovídá územnímu plánu. Problém je, že stanovisko lze přezkoumat až v rámci územního řízení, což je daleko komplikovanější než dříve, Odvolat se účastníci mohou až po skončení územního řízení a v té chvíli už může lhůta na odvolání proti závaznému stanovisku vypršet. Čím nás ještě novela stavebního zákona překvapí?

Autor: Eva Tylová | úterý 24.4.2018 12:43 | karma článku: 21.82 | přečteno: 1148x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 31.19 | Přečteno: 464 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.50 | Přečteno: 288 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.61 | Přečteno: 2881 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1080

Místostarostka za Piráty s podporou Zelených na Praze 12 se zkušeností v komunální i veřejné sféře. Působila jako místostarostka na Praze 12 (2010-2014), ředitelka České inspekce životního prostředí (2008-2010) a dříve náměstkyně ministra životního prostředí (1998-2002).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...